top of page
Yoga
BEWUST BIJ JEZELF

&

YOGA

Screenshot 2018-10-01 at 14.37.58.png

Yoga is een eeuwenoude spirituele traditie vanuit India. Yoga is in die zin dan ook geen sport maar methode om tot -steeds meer- zelfbevrijding te komen. Er zijn natuurlijk vele positieve fysieke gevolgen van de beoefening van Yoga overeenkomstig met sport, maar traditioneel is de uitvoering van de asana's(de houdingen) maar een klein onderdeel van het

(8-voudige)spirituele pad van de Yogi. Het pad van de Yogi is er één van toewijding en omvat de gehele leefstijl. De yogi streeft uiteindelijk naar zelfbevrijding en verlichting. Het is tegelijk een verering van alles wat leeft, dus een verering van jezelf en een verering van de bron van het leven. 

De boeddhistische filosofie, die zo'n 2500 jaar na het ontstaan van de Yoga filosofie tot stand is gekomen, heeft veel overeenkomsten met de Yoga in de benadering van de meditatie en lichaamsbewustzijn. Voornamelijk op het gebied van het laten zijn van wat "is" en dit met vriendelijkheid en zonder verzet tegemoet treden. Je zou beide tradities zo kunnen zien als "vriendelijkheidstraining voor jezelf".

Waarbij je in de yoga natuurlijk ook in het bijzonder aandacht geeft aan je fysieke gezondheid. Uiteindelijk is het lichaam toch het voertuig waarmee we aan ons bestaan invulling kunnen geven. Een gezond en sterk lichaam is daarbij van groot belang om ons te helpen om onze -soms zware- taken in het leven aan te kunnen en onze verlangens en dromen tot leven te kunnen brengen.

THERAPEUTISCHE YOGA 

 

YOGA ALS HULPMIDDEL VOOR PERSOONLIJKE- EN SPIRITUELE GROEI

Yoga kan erg goed worden ingezet als hulpmiddel om jezelf te ontwikkelen op persoonlijk- en spiritueel vlak. Naast dat yoga een mooi "therapiemiddel" is tegen lichamelijke klachten, is yoga oorspronkelijk een "therapiemiddel" in persoonlijke- en spirituele ontwikkeling.

Tijdens de uitvoering van Yoga asana's loop je al snel tegen allerlei grenzen, frustraties en verlangens aan, die je veel kunnen vertellen over jezelf en je eigen mechanismen. Misschien herken je een van de volgende patronen:

  • Jezelf altijd aan het afmeten zijn met anderen.​

  • Steeds te twijfelen of je het wel goed doet.

  • Het lastig vinden je grenzen te bewaken en zodoende steeds tegen pijn of blessures aan te lopen.

  • Het gevoel te hebben zinloos of nutteloos bezig te zijn tijdens ontspanning.

  • Je met je hoofd "JA" zegt en doorduwt, terwijl je lichaam eigenlijk "nee" zegt.

  • Continue streng zijn voor- of ontevreden zijn met jezelf.

  • Je je snel schaamt bij een rare houding.

  • Je snel irriteren aan de docent of medeleerling.

Het wordt mooi als je vervolgens de relatie tussen je patronen op de yogamat kunt verbinden met je patronen in het "gewone" dagelijkse leven. Komen deze overeen?

Bij Bewust bij Jezelf kunnen deze ingangen erg mooi gebruikt worden in coachtrajecten om zo het proces van zelfbevrijding te verdiepen en meer te kunnen reflecteren op "vernauwende of beperkende" overtuigingen die je jezelf hebt aangeleerd. 

Zo kun je yoga gaan gebruiken waarvoor het oorspronkelijk bedoeld is en tegelijk aan je gezondheid werken. Het is heerlijk om de ruimte die je door yoga in jezelf vindt op de yogamat, te transformeren naar ruimte buiten jezelf in het dagelijkse leven!

"Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have built."

-Rumi-

bottom of page