top of page
Twee gedroogde bladeren
Rouwverwerking
Bewust bij Jezelf

ROUWVERWERKING

Screenshot 2018-10-01 at 14.37.58.png

VERLIES

Een dierbare verliezen is een ingrijpende gebeurtenis. Je wereld komt stil te staan en je leven is fundamenteel veranderd, want iemand die er voorheen nog was is er nu niet meer. Er zal een (rouw)proces nodig zijn om het verlies een plek te geven, zodat op den duur het leven weer "opgepakt" kan worden. Dit proces kost tijd en brengt veel met zich mee.

Een rouwproces kan gepaard gaan met intense gevoelens en emoties. Deze intense gevoelens kunnen variëren van intense pijn, boosheid en verdriet, maar ook gevoelens van diepe verbondenheid, warmte en liefde kunnen zich aandienen. Het is een tijd waarin het leven zich laat zien in zijn meest pijnlijke kant(de Dood), maar ook aan zijn meest mooie kant(het Leven). Eén ding is zeker, het leven zal nooit meer hetzelfde zijn na het doormaken van een intens rouwproces.

ROUWVERWERKING IS TWEELEDIG

Het verlies zal een plek moeten krijgen en dat gaat niet alleen over het verwerken van het fysieke verlies(gemis) van een persoon, het gaat ook om het verwerken van de realiteit dat het leven dus zeer kwetsbaar is. Wanneer je iemand verliest kom je oog in oog te staan met de kwetsbaarheid van het (menselijke) bestaan, het is een directe confrontatie met onze sterfelijkheid. In die zin is rouwverwerking tweeledig: 

  1. Het verlies van de persoon zal een plek moeten krijgen

  2. De kwetsbaarheid van het bestaan zal een plek moeten krijgen

PERSOONLIJKE GROEI

Als mens worden we gevormd door de ervaringen die we opdoen gedurende onze levensweg. Iedere ervaring helpt ons "volwassen" te worden en te ontdekken wat het betekent om mens te zijn, iedere ervaring -hoe moeilijk ook- verdiept onze kennismaking met het bestaan. We leren onszelf en het leven steeds beter kennen naarmate we verder ontwikkelen en meer ervaring opdoen. Iedere moeilijkheid die we ondergaan en doorleven, maakt uiteindelijk het fundament van wie we zijn groter en sterker. Draagkracht en veerkracht zijn kwaliteiten die we ontwikkelen door moeilijke gebeurtenissen te "incasseren".

LICHT AAN HET EINDE VAN DE TUNNEL

Misschien is het terwijl je dit leest moeilijk voor te stellen dat er ook positieve en zelfs prachtige kanten zitten aan een rouwproces. Acceptatie is dan ook niet voor niets de laatste fase van de klassieke stappen van rouwverwerking. Toch wil ik niet vermijden te benoemen dat het proces van rouwverwerking een zeer kansrijk proces is voor persoonlijke- en spirituele groei. Ook al voelt het nu misschien donker en heb je het zwaar, er schijnt licht aan het einde van de tunnel. In de wereld van het hart bestaat geen afstand of afscheid...

ONDERSTEUNING

Mocht je op zoek zijn naar ondersteuning in dit proces, neem dan gerust contact op.

De Dood als Leermeester

Waar de confrontatie met de dood ontstaat, geeft de kern van het leven zich aan mij bloot. Als herinnering aan mijn levenslust scheidt het de bijzaken van dat waar het echt om gaat.

Ik leef. Ik leef vandaag en ik leef nu. Morgen zal ik geen spijt hebben van wat ik vandaag wel- of niet heb gedaan.

Waar de dood mijn leermeester is, is het leven zelf de zin van mijn bestaan.

Liefde voor mijzelf, liefde voor mijn medemens en liefde voor het leven, dat is alles wat ik voor morgen wil hebben gegeven…

Rouwverwerking

CONTACT

Tel: 06-16024929

E-mail: info@bewustbijjezelf.nl

KvK-nummer 68179464

Utrecht

  • Facebook - Grey Circle

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag? Stuur dan een e-mail of laat een bericht achter middels het onderstaande formulier. 

Bericht ontvangen!

bottom of page