top of page

De Waarheid en de Liefde


De Waarheid en de Liefde

Als mens, als individu, hebben we te maken met twee krachtige en tegenstrijdige verlangens: Het verlangen naar vrijheid om helemaal op eigen benen te staan jezelf te kunnen zijn(authentiek) én het verlangen tot verbinding met de ander. Dit zijn beide hele natuurlijke en essentiële verlangens van de mens.

Loyaliteitsconflict

Door deze twee verlangens kunnen we gemakkelijk belanden in een loyaliteitsconflict; kies ik voor mezelf of kies ik voor de ander? Aan wie ben ik loyaal, aan mezelf of aan de ander?

Wanneer je voor jezelf kiest voelt dat misschien als egoïstisch, de ander in de steek laten of de ander kwetsen. Maar wanneer je voor de ander kiest doe je misschien iets wat tegen je zin in is en voor jou niet goed voelt, en laat je daarmee dus eigenlijk jezelf in de steek. Je zit in zo’n geval dus in een verlies-verlies situatie, beide opties laten je zitten met een gevoel van het verkeerde doen. Dit kan tot gevolg hebben dat je een keuze blijft uitstellen of gewoon achterwege laat, dat is makkelijker dan een keuze nemen die je met een vervelend gevoel achterlaat.

Waarheid en Liefde

Vanuit de zijnsoriëntatie zijn de termen Waarheid en Liefde(dit zijn kwaliteiten die je bezit) belangrijke begrippen. De mate waarin jij in contact bent met jouw waarheid en jouw liefde, bepalen in grote mate hoe je in relatie staat met jezelf en met de ander. Wanneer je voor een keuze staat, kunnen deze kwaliteiten je helpen een -voor jou passende- keuze te maken. Je zou vanuit een absoluut en universeel(non dualistisch) niveau kunnen zeggen dat de waarheid en de liefde één zijn. Uiteindelijk is dat ook zo, maar om dit te kunnen ervaren moet er vaak eerst op een diepe laag -bij de bron van wie je in essentie bent- heling plaatsvinden. Want gedurende de ontwikkeling van een persoon ontstaat in deze(dualistische) wereld van het aardse bestaan, gemakkelijk een splitsing tussen de twee kwaliteiten. Dat komt doordat er gedurende het leven(vooral in de jeugd en kinderjaren) pijn en kwetsing voorkomen rond onze kwaliteiten van liefde en waarheid. Ergens ontstaat dan een “verbuiging” van onze liefde en waarheid omdat we ze zijn gaan aanpassen aan de eisen van de omgeving. Met andere woorden is het ergens in onze ontwikkeling als -afhankelijk- kind, belangrijker geworden voor ons hoe de omgeving(in eerste instantie de ouders/opvoeders) onze kwaliteiten van waarheid en liefde op prijs stellen, dan dat wij deze kwaliteiten zelf op prijs stellen. Zo raken we afgesplitst van onze eigen waarheid en liefde en kunnen we deze zelfs -om allerlei redenen- fout of slecht maken.

Als volwassene heeft dit tot gevolg dat we moeite ervaren rondom het maken van keuzes, en het aangeven van grenzen. We kunnen blijven hangen in het zorgen voor de ander en uiteindelijk niet goed voor onszelf zorgen, wat allerlei gevolgen kan hebben op psychologisch vlak. Denk aan gefrustreerdheid, burn-out, depressie, stemmingswisselingen etc.

De bovenbeschreven splitsing heeft tot gevolg dat -door alles wat ons overkomt- we als individu kunnen ontwikkelen in de richting van een karaktertype, die óf is doorgeschoten naar de waarheidskant, óf is doorgeschoten naar de liefdeskant. Natuurlijk kan dit in allerlei nuances(ieder individu ontwikkelt uiteindelijk zijn eigen unieke systeem) en in meer of mindere mate verschijnen, maar in onderstaande tekst zet ik ter verduidelijking vooral de uitersten neer.

Doorgeschoten naar de waarheidskant: “Ik doe het zelf wel!”

Wanneer je meer aan de waarheidskant bent beland zal je over het algemeen gemakkelijker voor jezelf kiezen dan voor de ander. Je hebt moeite met je te verbinden met de ander. Je bent gemakkelijk gekwetst en gefrustreerd. Je overlevingsmechanisme zegt: “Ik doe het zelf wel!”. Jezelf groot en sterk houden kun je als de beste. Diep van binnen ben je boos en bescherm je jezelf door vooral je eigen weg te bewandelen en de ander niet te dichtbij te laten komen. In liefdesrelaties heb je gemakkelijk last van bindingsangst. Je bent rationeel en bent weinig in contact met je gevoelens, die zullen eerder tot ongemak leiden. Je bent eerder een leider dan een volger.

Je komt aan de waarheidskant terecht door kwetsing op wie jij -als uniek en authentiek persoon- bent, je hebt een tekort aan respect en waardering ervaren. Nu kom je op voor jezelf, door jezelf verheven boven de ander te voelen en vooral boos te zijn op de wereld.

De uitdaging hier is om je meer te gaan verbinden met de ander, dus om meer je liefdeskant te omarmen en uit te nodigen. Dit kun je doen door je kwetsbaarheid tonen, je angsten te benoemen en ook door je behoefte aan verbinding te erkennen(erkennen de ander nodig te hebben, om hulp vragen, je dankbaarheid uiten etc), in eerste instantie naar jezelf, ook naar de ander.

Doorgeschoten naar de liefdeskant: “Laat me niet in de steek!”

Waar het aan de waarheidskant meer over kwetsing gaat, gaat het aan de liefdeskant meer over schaamte en zelftwijfel, uit angst voor verlating. Als je meer aan de liefdeskant bent beland, dan is de relatie met de ander het meest belangrijke voor je om in stand te houden. Je zal eerder geneigd zijn de schuld bij jezelf te zoeken en je te verontschuldigen naar de ander, dan dat je de schuld bij de ander legt en voor jezelf opkomt. Je bent altijd begripvol, lief en geduldig en je zal niet snel boos worden. Je hebt moeite met alleen zijn en twijfelt snel of je iets verkeerd hebt gedaan in relatie tot de ander. Als de ander boos is, neem je dat snel persoonlijk op. Je hebt moeite met keuzes nemen en helder communiceren. “Laat me niet in de steek!” zegt je overlevingsmechanisme. Onzekerheid en angst treden snel op en je bent meer verbonden met je gevoelens dan met je rationele denken. Je stelt je snel kwetsbaar op en kijkt op naar anderen. In liefdesrelaties ben je geneigd tot verlatingsangst en klamp je je gemakkelijk aan de ander vast. Je bent eerder een volger dan een leider.

De uitdaging hier is om meer je waarheid in te gaan brengen, dus om meer in te brengen hoe jij ergens over denkt en wat jij wel- en niet wilt bijvoorbeeld. Helder je NEE in brengen en je grenzen aan te geven. Het laten blijken wanneer je het ergens niet mee eens bent en/of je boosheid uiten is een belangrijke stap.

In balans

Om vrede te kunnen hebben met jezelf en de beslissingen die je neemt, zal er balans moeten ontstaan tussen de waarheid en de liefde binnen jou. Deze kwaliteiten moeten geheeld worden. In het persoonlijke groeiproces is het dan ook belangrijk om van jezelf te begrijpen hoe dit mechanisme bij jou werkt. Er zal onderzoek moeten worden uitgevoerd om dit systeem te doorvoelen, zodat je er steeds een beetje vrijer van kan worden.

Uiteindelijk kan er heelwording plaatsvinden van jouw liefde en waarheid, waardoor je in balans kunt blijven en de -vrije- keuze hebt van hoe je in een bepaalde situatie zult handelen.

Hoe?

Ten eerste is bewustwording belangrijk. Leren inzien waarom je bepaalde keuzes maakt en daarbij voelen of dat wel is wat je echt wilt. Hierbij zal je misschien dingen tegenkomen die je graag anders zou willen doen. Het helpt om dit te delen en te uiten, dus hierover te praten met je omgeving. Meditatie is hierbij een mooi hulpmiddel om te oefenen en te onderzoeken.

De volgende stap is om de dingen ook daadwerkelijk anders te gaan doen, op de manier hoe je het wel wilt. Dit is niet gemakkelijk, want dit betekent dat je buiten je comfortzone moet gaan, wat vaak in eerste instantie niet prettig voelt en angsten kan oproepen. Je kunt hier angsten en onzekerheden tegenkomen en als dat het geval is, is aan te bevelen dit stuk vooral niet te snel te willen doen en ook om het niet alleen te doen. Wanneer er angsten optreden betekent het dat je een gebied ingaat dat je (nog) niet voldoende van jezelf begrijpt. Hier kan je goed de hulp gebruiken van een extern persoon zoals een coach, begeleider of therapeut.

“It is better to conquer yourself than to win a thousand battles”, the Buddha.

Namasté

Mocht je vragen hebben of graag eens een afspraak willen maken, neem dan contact op via info@bewustbijjezelf.nl

Kijk ook naar de 3-delige training "In je Kracht vanuit Zelfliefde" die rondom het thema Liefde en Waarheid is opgezet.

Recente berichten
Archief
Volg deze Blog ook op Facebook
  • Facebook Basic Square
bottom of page